En firbenet støtte til psykisk sårbare: Trinitas gæster Sårbare Samtaler 2022
Sårbarhed bør ikke være et tabu. Gennem åbenhed og italesættelse, sætter den årlige, århusianske foredragsfestival, Sårbare Samtaler, derfor fokus på social, psykisk og fysisk sårbarhed, i forsøget på netop at komme dette tabu til livs. Man skal kunne tale om sårbarhed, for at samles og oplyse – og få hjælp. For der er hjælp at hente.
Hjælp til hverdagsstruktur
Med ønsket om at udbrede kendskabet til den psykiatriske service- og terapihund, har Trinitas deltaget i Sårbare Samtaler siden den første festival i 2019.
Faktisk har grundlægger af festivalen, Steffen Rasmussen, uddannet og certificeret sin hund, Ramses, til terapihund gennem Trinitas. Ramses hjælper dagligt Steffen på hans værested, Fundamentet, i Aarhus, hvor flere sårbare nyder Ramses empatiske selskab og den stabilitet, han giver dem i livet.
Mange kommer f.eks. bare for at gå en tur med Ramses—en ”forpligtigelse”, som giver dagen struktur. Læs mere om terapihunde.
Netop denne hverdagsstruktur spiller også en stor del i den psykiatriske servicehunds funktion. Ved foredraget, ”Firbenet Støtte: Psyk. Servicehunde”, som blev afholdt d. 12/2 2022 i Lille Sal på Dokk1 i Aarhus, havde foreningens koordinator, Trine Bargmann, inviteret to brugere og deres hunde med—her iblandt Tanja og følgesvenden, Yatzy.
”Han skal ud tre eller fire gange om dagen, skal have mad og vil snakkes med og sådan noget, så det giver en god struktur i min hverdag. Der er nogle ting, man skal, og der er nogle faste rammer, som måske kunne have været svære at sætte, inden man fik hund. Der kunne man godt udskyde tingene lidt mere, end når der er en anden, man også har ansvaret for,” fortæller Tanja med lille, krølhåret Yatzy på hoften i en kængurupose.
Han gør tilsyneladende ikke meget andet end at se sig omkring i salen, men udover blot at være hund med visse behov, er Yatzy, som certificeret psykiatrisk servicehund, faktisk også trænet til at hjælpe Tanja med hendes psykiske udfordringer—helt usynligt.
Sårbare Samtaler gik for første gang af stablen i 2019. Foredragsfestivalen spænder over to dage og arrangeres af FO-Aarhus. ”For FO giver det mening at overtage Sårbare Samtaler, da det taler ind i kernen af Folkeoplysningen – nemlig det at gøre vigtige emner til samtaleemner,” skriver FO-Aarhus. ”Med Sårbare Samtaler sætter FO fokus på udsatte og sårbare i samfundet samt deres pårørende, så vi åbner op for at tale om det, vi alt for ofte går uden om.
Sårbare Samtaler ønsker at give mulighed for at lytte, lære og spejle sig i andre, som også har oplevet at føle sig sårbar. Det er menneskeligt at være sårbar, og vi som samfund skal turde tale om det.
Det er vigtigt, at vi ikke har tabu omkring emner som disse. Derfor skal Sårbare Samtaler tænkes som et åbent dialogforum, hvor man faktisk kan ændre et liv. Det sker når en person, som f.eks. lider af depression, pludselig får en andens historie og vinkel, som giver nye redskaber til og muligheder for at ændre sit liv.”
Yatzy åbner for den sociale verden
Med en autismediagnose har Tanja det svært i sociale sammenhænge. Her træder Yatzy meget gerne til.
”Efter han er blevet [psykiatrisk] servicehund, så har jeg oplevet, at min verden er blevet større,” fortæller Tanja. ”Jeg kan komme ud flere steder, og det går bedre med at sige noget, når jeg er nogle steder, hvilket er det, der ellers er et problem for mig. Det går bedre med at snakke med andre mennesker. Det er primært det, jeg bruger ham til, det sociale – at jeg kan komme mere ud og bedre kan være i det, når jeg så er ude.”
Tiden før Yatzy var svær for Tanja. ”Inden jeg fik ham, hverken som [psykiatrisk] servicehund eller almindelig hund, ville jeg ikke kunne have stået her. Jeg ville have siddet nede i det bagerste hjørne og gemt mig og prøvet at undgå, at der var nogen, der fik øje på mig,” fortæller hun.
Nu er verden dog en helt anden. Med Yatzy som uddannet og certificeret psykiatrisk servicehund, kan han ikke blot hjælpe i det private, men også det offentlige. Iført en blå servicevest, er han nemlig velkommen på de fleste offentlige steder som f.eks. Dokk1 i Aarhus, der ikke tillader almindelige hunde adgang—og det giver Tanja flere muligheder for at deltage i sociale arrangementer som Sårbare Samtaler.
For i forbindelse med hendes udvikling med Yatzy, gemmer Tanja sig ikke mere. Hun står tværtimod gerne frem og hjælper andre. Det kan f.eks. være ved at fortælle om sig selv og sin psykiatriske servicehund ved et foredrag, men især også i hverdagen, hvor hun som medborgerguide hjælper andre med psykiske udfordringer.
”Jeg hjælper andre som har handicap eller autismediagnoser med hvordan man kan leve et godt liv, selvom man har handicap eller andre udfordringer,” fortæller Tanja. ”Yatzy og jeg tager ud og mødes med dem og hjælper dem med måder hvorpå, de kan overkomme forskellige udfordringer i deres liv.”
En ny selvstændighed
I modsætning til f.eks. blindehunden, kan den psykiatriske servicehund hjælpe et stort spektrum af mennesker med psykiske udfordringer, lige fra autisme til PTSD. Vicki har altid kæmpet med angst.
”Jeg kan huske tilbage i børnehaveklassen, at jeg låste mig inde på toilettet, fordi jeg var så angst,” fortæller hun ved foredraget på Dokk1. Ved hendes side sidder Wupti, en Shetland Sheepdog på halvandet år, pænt og venter på en hundekiks fra Vickis lomme. Vicki har nemlig selv stor erfaring med hundetræning, hvilket altid har haft stor betydning for hende.
”Den ting, som har været holdepunktet hele vejen igennem, det har været hundene,” fortæller Vicki. ”Mine forældre går meget op i hund og lydighedstræning, så jeg er vokset op i hundeklubben og det har altid været der, jeg har følt mig bedst tilpas, sammen med hundene,” fortsætter hun. Det var dog først efter at hun fik hunden Wilma i 2016, at det gik op for Vicki, at der kunne være en behjælpelig sammenhæng mellem hendes angst og hunde.
”[Wilma] kunne på en eller anden måde forudse mine angstanfald, før jeg selv vidste, at de kom,” fortæller Vicki. ”Hun havde sådan en idé med, at når vi kom gående—det var før, vi begyndte at træne overhovedet—så begyndte hun at snurre rundt om sig selv. Til at starte med, synes jeg, det var superirriterende, og kunne ikke rigtig finde ud af, hvad jeg skulle gøre ved hende. Men jeg fandt jo så ud af, at fem til ti minutter efter, at Vilma begyndte at snurre rundt om sig selv, der blev jeg angst. Så vi begyndte at bruge det.”
Efter at være faldet over en amerikansk dokumentar om emotional support dogs [følelsesstøttende hunde el. psykiatriske servicehunde, trans.], søgte Vicki til internettet og faldt over Trinitas. Efter ét års træning med en personlig hundetræner tilknyttet foreningen, bestod Vicki og Wilma offentlighedstesten og Wilma blev certificeret psykiatrisk servicehund.
”Men mens træningen var i gang, var jeg allerede i gang med at bruge hende,” fortæller Vicki. I forbindelse med et ressourceforløb hos kommunen, tog Vicki Wilma med til de mange møder og fandt derigennem en førhen uopnåelig selvstændighed.
”Det gjorde, at jeg efterhånden kunne tage til møderne uden min mand, uden bostøtte, uden min mentor, uden alle de der mennesker, bare mig og Wilma—og det betød alverden for mig,” fortæller Vicki. ”Hun betød også, at jeg kunne tage mine to drenge med i akvariet. Det har jeg aldrig gjort før, da det ikke var et sted, jeg kunne komme. Men efter Wilma blev certificeret, så kunne vi begynde at komme sådan nogle steder, og mine drenge var ellevilde.”
En større skade gjorde dog, at familien måtte give Wilma fred blot et halvt år efter certificeringen. I søgen på en ny psykiatrisk servicehund, fik Vicki derfor labradoren, Arne, hjem.
”Men det viste sig, at Arne slet ikke havde psyken til at være min [psykiatriske] servicehund,” fortæller Vicki. ”Det var mig, der var en krykke for ham, når jeg havde ham med nogle steder. Jeg er meget glad for Arne, men [psykiatrisk] servicehund, det bliver han ikke. Så fik jeg ham dér,” fortæller Vicki og ser ned på Wupti. Han venter stadig tålmodigt på en kiks.
Alle hunde kan uddannes og certificeres til psykiatriske servicehunde. Inden du og din hund påbegynder træningen gennem Trinitas, skal vores forening dog godkende din hund og dens lyst til at hjælpe. Det er et hårdt arbejde at være psykiatrisk servicehund, hvorfor alle hunde ikke nødvendigvis skal. Læs mere om krav og godkendelsen til uddannelse.
Wupti støtter når angsten rammer
Hunde skal have lov til at være hunde—også psykiatriske servicehunde. Wupti tilbragte derfor sin hvalpetid som alle andre hunde hjemme hos Vicki.
”Det første år, der tænkte jeg: ”Det var så den første og sidste Sheltie, jeg skulle have,” fortæller Vikci med et grin. ”Han er en mundfuld, og det første år klikkede vi overhovedet ikke. Men så var det ligesom om, at på hans ét-års fødselsdag, så fandt vi hinanden, og så tænkte jeg: ”Jamen, han kan jo det samme som Wilma—han kan ikke forudse mine angstanfald, men når jeg får angstanfald, især derhjemme, så hopper han op til mig og lægger sit hovedet på mit bryst, og så slikker han mine fingre indtil [angstanfaldet] er færdigt. Det hjælper mig helt enormt meget at sidde og nulre i hans pels. Så vi er gået i gang med træningen her i december, og håber, at han kan blive certificeret til sommer, når han bliver to. Men han er allerede en kæmpe hjælp og støtte for mig,” fortæller Vicki.
Vickis angst har altid sat en stopper for flere basale hverdagsforpligtelser, som f.eks. selv at handle ind i et supermarked. Ikke engang dette kunne Wilma hjælpe med. Men det kan Wupti—også selvom han næsten kun er påbegyndt servicehundetræningen, hvilket tegner en lys fremtid for begge parter, som tydeligt nyder både at træne og hjælpe hinanden.
”Den sidste måned, har vi handlet selv, mig og Wupti,” fortæller Vicki stolt. ”Han hjælper mig rigtig meget. Han hjælper mig til at få taget ud og prøvet nogle af de ting, som jeg gerne vil.”
Man kan altid regne med en hund
Den psykiatriske servicehund er en tryghed og en hjælp til selvstændighed. Hundens evner til at hjælpe menneskers psyke bliver ofte fejet til side, men hvis man som hundeejer lærer at afkode sin hunds afspejlende signaler, kan den være en stor hjælp til selvhjælp. Den kan være en trofast sjæleven, som kan gøre broen til andre mennesker kortere—eller et sikkerhedsnet, som nok skal sige til, hvis du bliver nødt til at forlade et socialt arrangement pga. et snareligt angstanfald, som den desuden nok skal hjælpe dig med at komme igennem.
Støtten går ligeledes den anden vej. Lærer du at forstå din hund, forstår du også bedre dens behov og begrænsninger. Den psykiatriske servicehund kommer i alle størrelser og afskygninger—fra chihuahuaer til broholmere. Men fælles for dem alle er, at de først og fremmest er familiehunde, som elsker hundelivet og alt, hvad det indebærer. Men næsten intet kan overgå en hunds kærlighed til dets menneske—psykisk sårbar eller ej.
Er du interesseret i at få uddannet og certificeret din hund til psykiatrisk servicehund? Læs mere om vores forening, hvordan vi kan hjælpe dig, og meget mere om vores arbejde.
Den åbne dialog
Sårbare Samtaler ligger op til åben dialog om sårbarhed. FO-Aarhus skriver, at Sårbare Samtaler skal tænkes som et ”dialogforum, hvor man faktisk kan ændre et liv.” Derfor tog vores koordinator og brugere gerne imod spørgsmål under hele foredraget. Disse samt tilhørende svar kan læses nedenfor.
TRINE: ”Ja, for det handler om, at du skal se på din hund, du skal lade den hjælpe dig. Nogle er selvfølgelig bedre til det, end andre, men alle kan bruges. Vi ser at i løbet af træningen, bliver samarbejdet bedre mellem hund og ejer, og det giver helt automatisk en bedre forståelse for hinanden. Vi har ikke oplevet nogen, som har hund i forvejen, som vi ikke har kunnet arbejde videre med, fordi de allerede har det der bånd, der skal til.”
TRINE: ”Ja, selvfølgelig. Vi hjælper jo også dem, som ikke har hund i forvejen, og tager med dem ud at matche dem med den rette hund, og der er det helt vildt vigtigt at kemien er der. Vi kan jo godt finde en rigtig god hund og have en rigtig god ejer, men hvis de ikke har noget sammen, så kan vi jo ikke få en ekvipage, der kan fungere. Så det er lige så vigtigt som med mennesker, helt sikkert.”
TRINE: ”Nej, egentlig ikke. For det kommer helt an på hvad det er, man har behov for, som menneske og ift. sin sygdom generelt. Vi har en ret stor veteran, som har en lille Chihuahua, og når det er, at han har brug for hjælp, så sidder hunden her ved hjertet. Så putter han ham lige ind under jakken, og så er det ligesom at se en ballon, der mister luften—så slapper han fuldstændig af. Hunden gør også, at han ikke kommer tilbage til der, hvor han har været udstationeret. Så han har ikke de der flashbacks, så længe han har ham hos sig. Det kan medicinen ikke tage, men det kan hunden. Så har vi en anden stor fyr, som har brug for, at hans hund kan skabe afstand bagtil, når han er ude og handle. Han kan jo godt holde afstand foran sig, men så har han en Broholmer, der så sætter sig bagved ham, som automatisk giver den afstand han har brug for. Så det kommer det jo helt an på, hvad det er, man har brug for ift. sin sygdom. Så har vi alt derimellem [Chihuahua og Broholmer].”
TANJA: ”Vi har igennem Trinitas haft en personlig træner, som er kommet hjem til os og lavet nogle øvelser med os, og så fra gang til gang, har vi trænet forskellige ting.”
TRINE: ”Har man allerede hund eller har fået anskaffet sig én, bliver man tilknyttet en træner, som træner henimod offentlighedstesten.” (Læs mere om træningen gennem Trinitas).
TANJA: ”Det gør man. Jeg har ikke oplevet noget negativt. Jeg har hørt andre, der har oplevet noget negativt, men tværtimod har jeg oplevet noget positivt – at det her skilt ligesom giver anledning til, at folk spørger, og det gør det nemmere for mig, at fortælle åbent om min autisme og mine udfordringer. Jeg synes faktisk, tværtimod, at det er en indledning til at få nogle gode samtaler med folk og være åben omkring det.”
TRINE: ”Man kan også bruge det som et skridt imod det, man gerne vil. For selvfølgelig kan det være en udfordring, at man skal ’skilte’ med det, men det gør også, at du får noget positivt ud af det. Så det er lidt, om man vil tage det skridt, så man kan komme ud og gøre nogle ting – om det er vigtigere, end at man egentlig har et skilt på sig. Vesten skal jo kun bruges i de situationer, hvor man ikke må have hund med, dvs. det stort set kun er når du er ude og handle, når du er i offentlig transport, når du er sådan nogle steder her. Så det er jo ikke noget, du går og skilter med alle steder, det er kun i de der helt specifikke situationer, hvor du er nødsaget til at have hund med.”
TANJA: ”Det synes jeg også er meget vigtigt – han skal have lov til at have fri en gang imellem og bare være hund. Så han har den aldrig på, når han er på en almindelig gåtur, for eksempel. Medmindre vi skal et eller andet, hvor jeg har brug for ham.”
VICKI: ”Jeg tror måske mere, jeg har brugt det til at skabe en afstand til andre mennesker. Jeg har brugt det til at signalere, at jeg ikke har lyst til [at kontaktes]. Jo, selvfølgelig—når man kommer [med en hund], så indbyder [hunden] til at man kan starte en samtale. Den har jeg måske så bare tit fravalgt, fordi jeg bliver lidt i mit eget hoved. Wilma var virkelig god til, at hvis vi f.eks. sad på en bænk og der kom nogen hen for at ville snakke til os, så gik hun imellem. Hun gik fysisk imellem, fordi hun godt vidste, at jeg ikke bryder mig om det, når folk kommer tæt på.”
TRINE: ”Nej. Det skal man primært også gøre, men vores hunde er trænet til, at man godt kan tage kontakt til dem, når ejer siger god for det, også selvom de er på arbejde, fordi hunden bliver trænet til at kunne være i det. Vi mennesker er ikke særligt gode til at respektere begrænsninger, så derfor er vi også nødt til at være sikre på, at vores hunde også kan magte at være i situationer, hvor nogen kommer og griber ind. Nogle gange kan man [som ejer] ikke nå at reagere, inden folk har taget kontakten, så det bliver hundene trænet til—og så kan man som ejer sige, ”Hunden er på arbejde, vi går lige videre”, og det bliver de jo egentlig også ’trænet’ eller hjulpet til.”
TRINE: ”Man skal altid spørge ejeren om lov. Man skal altid have en respekt for, at det er en hund med noget andet end det, man kender til. Man kan altid spørge, om det er okay eller spørge ind til vesten. Nogle vil rigtig gerne fortælle, mens nogle har ikke overskud til det og deler små sedler ud, hvor der lige står en lille forklaring på.”
VICKI: ”Men jeg vil nu generelt sige, at hvis jeg kommer gående med min hund, uanset om han har sin vest på eller ej, så vil jeg gerne, at folk spørger.”
TANJA: ”Ja. Han ved helt klar godt, at han er på arbejde, når han har skilt på, helt klart! Så er han meget tættere på mig, end ellers, og opfører sig lidt pænere, end han ellers gør.”
TANJA: ”Nej, det har han ikke. Jeg har et arbejde, hvor jeg faktisk godt kunne tænke mig at have min hund med, men fordi han har den alder, han har, så synes jeg, det ville være mange timer for ham. Men Trine og mig er ude i nogle overvejelser omkring min kommende hund, som også skal være [psykiatrisk] servicehund, og som jeg håber meget, jeg kan tage med på arbejde til den tid.”
Note: Trinitas har flere brugere, som har eller har haft deres psykiatriske servicehund med sig under uddannelse, så dette er en mulighed. Alle foreningens psykiatriske servicehunde bliver uddannet til at begå sig (dvs. ignorere forstyrrelser) og hjælpe i det offentlige rum, hvorfor certificering og re-certificering baseres på en endelig offentlighedstest.
VICKI: ”Han er en Sheltie, han har altid meget lyd. Han plejer ikke at være påvirket af, at jeg er nervøs. Jeg tror lige så meget, at det er spørgsmål om, at han ikke er så gammel, så han har ikke været i de her situationer ret meget, så han synes, at der skal ske noget. Han kunne godt tænke sig, at vi gjorde noget. At jeg trænede med ham. Og det er nok det, vi træner allermest, det er ro. Det er han ikke verdensmester til, men det kommer nok.”
TRINE: ”Men du har fuldstændig ret, for det er noget som Vicki ikke helt er kommet til endnu, men som vi kommer til på et tidspunkt. Jeg accepterer, at det faktisk ikke kun er fordi, han er en Sheltie, men fordi han faktisk også prøver at hjælpe hende. At han faktisk forsøger at sige: ”Hallo, vi skal ud herfra, for du synes faktisk ikke, at det er særligt fedt at være her.” Så jo, han giver hende en masse signaler, og jeg er også sikker på, at når Vicki kommer til at kigge rigtig godt efter og mærke rigtig godt efter, så vil Wupti også kunne give hende en identifikation om, at der er et angstanfald på vej. For det handler om, at det er Vicki, der skal se de små signaler, som Wupti ville komme med.”
VICKI: ”Ja, der kender jeg ham bare ikke godt nok endnu.”
TRINE: ”Og det er de ting, der tager tid at lære. Det er ikke bare noget, man gør. Det er noget, der tager rigtig lang tid, fordi det kan være små, bitte ting, at hunden gør.”
VICKI: ”Året før jeg fik Wupti, der var jeg indlagt hele tiden. Jeg var på rigtig meget medicin, og nu har jeg ikke været indlagt i halvandet år og jeg er helt ude af min medicin. Og det er det, han giver mig.”
TRINE: ”Vi er også nødt til at sige, at det ikke er et quick fix. [Hunden] er ikke en helbredende effekt. Men hvis man lærer sin hund at kende, så kan man undgå flere angstanfald, og når man får et anfald, så bliver det måske ikke så dybt, fordi man har fundet ud af at komme ud af det igen ved hjælp af hunden. På den måde har vi stadig nogle, der bliver indlagt, selvom de har servicehunden, for den kan ikke tage alt, men den kan gøre rigtig meget, og indlæggelserne bliver jo færre, fordi man har hund.”
TRINE: ”Hvis hunden er certificeret, så er der faktisk åbning for, at du kan have den med. De må selvfølgelig ikke være med i fællesrum, men de må gerne være med på stuen.”
TRINE: ”Ja. Det er altid lige en god idé at høre sit behandlingssted ad, om det er okay, men ja, der er åbnet mere og mere rundt omkring, hvor de godt kan se idéen i, at man har et behandlingsforløb og at det bliver til noget, end at man bliver nødt til at aflyse fordi vedkommende ikke kan komme der.”
TRINE: ”Det er fordi der sker en masse ting med kemi ift. angst inde i din krop, og det er det, som hunde reagerer på. Vi kan også bruge hunde til epilepsi, og det kommer jo også mange gange ud af den blå luft, men det er også noget, hunden kan mærke er på vej. Det er det samme med mareridt om natten.”
VICKI: ”Det er selvfølgelig ikke alle angstanfald, de kan forudse 45 minutter før, for hvis det er i en social situation, så ved den det jo ikke, før du kommer i situationen, men de ved det før, vi ved det, det gør de helt sikkert.”
Koordinator, Trine Bargmann
Har du spørgsmål til vores arbejde? Kontakt vores koodinator, Trine Bargmann.