Hund hjælper menneske til bedre liv.

Kan jeg blive ejer af en psykiatrisk servicehund?

Vi står inde for, at alle der har et behov for hjælp til hverdagen, har ret til en certificeret psykiatrisk servicehund

Der er dog flere krav, du skal opfylde, for at blive ejer af en psykiatrisk servicehund certificeret af Trinitas.

Du skal:

  • dokumentere, at du har en diagnosticeret vedvarende psykisk lidelse. Du skal kunne fremvise dokumentation for din lidelse, f.eks. fra din læge, psykiater eller sundhed.dk
  • have daglige udfordringer udenfor hjemmet du ikke selv kan klare uden hjælp fra enten kommunen (bostøtte), familie eller venner
  • have en hund, som skal godkendes af Trinitas. Hunden skal gennemgå vores servicehundeattest hos egen dyrlæge, hvor der ikke må være konstateret kroniske sygdomme, udfordringer i bevægeapparatet, multiallergi eller smerter. Den udfyldte attest skal sendes til info@trinitas-st.dk. Har du ikke selv en hund, kan vi hjælpe dig i processen med at anskaffe dig en hund*. Det er vigtigt, at I træner sammen. Træningen går derfor ikke i gang, før vi har fundet et godt match mellem dig og en hund
  • være opmærksom på at din hund IKKE må indgå i avl, mens den er tilknyttet Trinitas, eller sættes “på pause” som servicehund
  • have et vedvarende medlemskab af vores forening, så vi sammen kan vedligeholde din hunds certificering
  • *selv stå for økonomien i at anskaffe dig en hund og de tilhørende dyrlægekonsultationer, forsikringer, foder, træning, m.m.

Alle hunderacer kan trænes til psykiatrisk servicehund

Ekvipagens succes handler nemlig om samarbejde, samhørighed og samvær. Hundens race eller størrelse har derfor ingen betydning for certificeringen – kun for ejerens behov. Der tages forbehold for plads til hunden samt ejers evne og overskud til motion, aktivitet og træning. Nogle har for eksempel brug for den tryghed i afstanden til andre mennesker som en større hund giver, mens andre finder ro i at kunne bære/have hunden tæt til sig.

OBS! Hundens race/blandingsrace skal dog være lovlig i DK, og der må ikke være gener i hunden, der findes på den ulovlige liste, for at Trinitas kan godkende hunden til træning og certificering.

Godkendelse af din hund

Vil du have din hund godkendt til træning og certificering til psykiatrisk servicehund, eller har du brug for hjælp til at finde den rette hund for dig?

Kontakt os og lad os sende den nærmeste træner ud til jer, så vi kan tage en vurdering om din hund vil egne sig til at hjælpe dig som psykiatrisk servicehund. Hvis træneren godkender jer som ekvipage, går træningen i gang med det samme. 

Vær opmærksom på

Du skal være over 18 år gammel, for at få certificeret din hund gennem vores forening. Er du under 18 år hjælper vi dig dog gerne med at finde en hund, der matcher dig. I er velkomne til at benytte vores trænernetværk, men din hund kan ikke blive certificeret og derfor heller ikke bære servicehundedækkenet, inden din 18 års fødselsdag.

Træning og certificering af din psykiatriske servicehund

I Trinitas træner vi ejer og hund sammen i en ekvipage. Det betyder, at vi hjælper dig med at tyde din hunds signaler, så du kan hjælpe dig selv.

Du skal lære at se din hund som hjælp til selvhjælp – jo hurtigere, du opfanger din hunds signaler, jo hurtigere kan du hjælpe dig selv. Redskaber til hvordan du undgår angst eller andre psykiatriske udfordringer, skal du have hjælp til fra din behandler (psykolog, læge eller psykiater).

Du bliver tilknyttet en af foreningens trænere, så vidt muligt i dit nærområde. Der kan være visse steder, hvor der kan være langt til nærmeste træner. Vi arbejder derfor hele tiden på, at få flere dygtige trænere tilknyttet vores forening.

Når træneren har været med jer i butik og andre offentlige steder, og vurderer, at du er klar til at træne videre selv, modtager du en sele med et dækken og et ID-kort af træneren, så I kan træne videre de nødvendige steder, og blive klar til at gennemføre certificeringen. Dette sker, når jeres træner erklærer jer klar til testen. Ved beståelse af testen, bliver din hund certificeret psykiatrisk servicehund og du modtager et endeligt bevis.

Picture of Koordinator, Trine Bargmann

Koordinator, Trine Bargmann

Har du spørgsmål vedrørende godkendelse, træning og certificering eller dine muligheder for at få en psykiatrisk servicehund? Kontakt vores koordinator, Trine Bargmann.