Trinitas-hvor-må-jeg-medbringe-min-psykiatriske-servicehund-1

Hvor må jeg medbringe min psykiatriske servicehund?

Hverdagen med en psykiatrisk servicehund

Hverdagen med en psykiatrisk servicehund gør det lettere for brugerne at bevæge sig i offentligheden. Men hvor må jeg medbringe min psykiatriske servicehund? Vi arbejder løbende på at indhente tilladelser og undersøger regler for at medbringe servicehunde i det offentlige rum.

Hvor må du medbringe din psykiatriske servicehund?

Oplever du problemer med at medbringe din servicehund, hjælper vi dig med at indhente skriftlig accept, så det i fremtiden ikke bliver et problem. Vi anbefaler dog, at du altid opsøger tilladelse på forhånd, hvis du er i tvivl.

Vi arbejder stadig på at udbrede kendskabet til den psykiatriske servicehund. Som bruger kan du derfor komme ud for, at nogle offentlige steder endnu ikke er blevet opmærksomme på den positive effekt, som den psykiatriske servicehund giver. Vi opfordrer derfor til åbenhed overfor eventuelle spørgsmål og bemærkninger fra personale og andre gæster på det sted, I befinder jer.

Følgende offentlige steder har godkendt, at du må medbringe din psykiatriske servicehund. Print gerne listen, så du har den i lommen. Det er vigtigt, hver gang du befinder dig i butikker, at hunden har sit dækken/farvede vest på, og du har dit ID-kort på dig.

Dansk Supermarked Group (Netto, Føtex, Bilka og Salling)
”Vi betragter servicehundene på lige fod med blindehunde. Vi kommunikerer ikke noget særskilt ud til varehusene, men I er velkommen til at informere jeres medlemmer/brugere om, at hundene kan medtages, forudsat de bærer gyldigt dækken.”
– CSR Specialist Corporate Social Responsibility Dept.

Kvickly Bruuns Galleri 
“Der gives hermed tillades til at medbringe servicehund i Kvickly Bruuns Galleri. Det pointeres fra butikkens side at hunden ikke må slikke eller berøre varer på anden måde i butikken grundet fødevaresikkerheden.”
– Souschef Ole Bruun-Thomsen

Coop (Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta og Irma)
“Hunden skal bære tydelig markering at der er tale om en “Servicehund” samt der skal medbringes dokumentation fra trænende myndighed at hunden er under træning og at der er tale om en servicehund.”
– Flemming, Forbrugerservice

REMA 1000
“Servicehunde er velkomne i REMA 1000, de skal selvfølgelig bare være markeret med vest og tekst efter gældende dansk lovgivning.”
– REMA 1000 Danmark

ALDI Danmark
“Vi ønsker, at personer med funktionsnedsættelse eller andre udfordringer har en god oplevelse, når de handler i ALDI. Det gælder også personer, der er ledsaget af en certificeret Service- eller Førerhund. Blot skal hunden være tydeligt markeret med vest, så personalet ikke er i tvivl om, at det en Servicehund. Hvis hunden endnu ikke er certificeret, medbringes dokumentation fra trænende myndighed.”
– Louise Wendelbo, kommunikationschef, ALDI Danmark

LIDL
“Vi kan oplyse, at det er tilladt at have servicehunde med i vores butikker, hvis der er certifikat på hunden. Træning er ikke tilladt.”
– Line, Lidl’s kundeservice

Fødevarestyrelsen har nogle generelle regler, som du kan læse på styrelsens hjemmeside: Førerhunde og servicehunde.

Danmarks Apotekerforening
“Det er vores umiddelbare vurdering, at apotekerne generelt tillader førerhunde, servicehunde mv. adgang til apoteket. Der er forståelse for, at disse specialtrænede hunde udfører en vigtig opgave for deres ejer. Vi kan dog ikke give en garanti for alle apoteker, idet apotekeren selv må foretage en konkret vurdering af, om det er hensigtsmæssigt at hunde kan komme med ind i apoteket. Hvis I er i tvivl om reglerne på et konkret apotek, er I velkomne til at kontakte apoteket direkte.”
– Gitte H., Tilskudskonsulent

Matas
“Servicehunde har adgang/er velkomne i vores butikker.”
– Elisa, Matas Kundeservice

BESTSELLER
“Servicehunde er som udgangspunkt velkomne i vores butikker. Der kan selvfølgelig være visse centre, hvor vores butikker også er placeret, som har andre generelle restriktioner. Der er vi underlagt deres bestemmelser.”
– Morten J., BESTSELLER COMMUNCATION

NORMAL
“Du må selvfølgelig gerne medbringe din servicehund, hvis du har brug for denne, når du besøger vores butikker.”
– Kamilla S., Loyalty Coordinator, NORMAL A/S

Flying Tiger Copenhagen
“Modsat almindelige hunde, så er servicehunde meget velkomne i vores butik. Man skal dog kunne bevise, at hunden er en servicehund, enten ved at den har et klæde på, eller at man har en form for dokumentation, som man kan vise personalet (da de sikkert vil bede hunden om at vente udenfor, hvis ikke de kan se det).”
– Barbara S., Marketing Coordinator

BAUHAUS
“Vi ønsker, at der skal være plads til alle i vores butikker, man er derfor velkommen til at tage sin hund med. Hunden skal være i snor eller alternativt sidde i ejerens vogn, og må ikke være til gene for de andre kunder i varehuset.”
– Annika F., Salgskoordinator

SILVAN
“Jeg mener at reglerne hedder sig at man ikke må have dyr med ind i butikkerne da der er fødevarer. Men jeg oplever ikke noget problem med at man har dem med, men den sikre løsning ville være at ringe til butikken og høre deres synspunkt på sagen. De plejer at være rigtig flinke til at hjælpe med spørgsmålene.”
– Martin S., Kunderådgiver

XL-BYG
“Vi har ikke nogen overordnet politik for servicehunde i kædens forretninger. XL-BYG er en frivillig kæde, hvilket betyder, at forretningerne er lokalt ejet. Det er således op til den enkelte, lokale forretning, om servicehunde har adgang. Du er velkommen til at kontakte de respektive forretninger og spørge dem direkte. Du finder en liste over medlemmer på vores hjemmeside.”
– Liselotte C., XL-BYG

POWER
“Det er helt i orden, at du medbringer den!”
– Victor, POWER kundeservice

WAVES
“Servicehunde (førerhunde) må gerne være i WAVES og med ind i WAVES butikker. Vi skelner ikke mellem oplært/i træning, men går selvfølgelig ud fra, at hunden er forholdsvis tilrettet.”
– Pia L., Centerchef

Illums Bolighus
“Du er meget velkommen til at medbringe hund i Illums Bolighus. Den skal dog være i snor.”
– Caroline, Illums Bolighus A/S

Lyngby Storcenter
“Som udgangspunkt må man kun have hund med, såfremt der er et handicap der berettiger hertil, f.eks. blind eller servicehund. Såfremt træning foregår sammen med den person, der skal benytte servicehunden bagefter og det ikke er flere timer dagligt, så er det ok.”
– Søren P., Driftsleder

Rødovre Centrum 
“Uddannede servicehunde på job er tilladt i centret, men træning af hunde kan vi desværre ikke tillade.”
– Laila L., A/S Rødovre Centrum

IKEA
“Det er korrekt at man ikke må medbringe sin hund også selvom den er i en taske. Men da du medbringer din hund som servicehund, må du gerne have den med. Husk at give den sin vest på.”
– Sandra L., IKEA Kundesupport

McDonald’s
“Ja, servicehunde har altid adgang til McDonald´s. Det er et lovkrav. Andre hunde, der er det op til restauranten at bestemme om de tillader hunde. Alle hunde skal være under ejerens kontrol, ikke genere de øvrige gæster og må ikke komme i køkkenet.”
– Rikke H., McDonald’s Danmark

Jensens Bøfhus
“[M]an er selvfølgelig velkommen til at medbringe en servicehund i vores restauranter. Vi vil rigtig gerne bede jer om at booke bord hvis det er muligt, meget gerne telefonisk, så restauranten ved at I kommer med en servicehund, så kan de tage hensyn til at finde den bedst mulige plads til jer.”
– Susanne H., Gæsteservice

Bones
“Ja da, [den psykiatriske servicehund er] meget velkommen.”
– Steffen L., Bones

ARoS
“Du må gerne have din servicehund med på ARoS.”
– Birthe B., ARoS Aarhus

Moesgaard Museum
“Din servicehund er meget velkommen på museet.”
– Rasmus, H., Informationen

DSB, Arriva, Moiva, Metro, Midttrafik, Sydtrafik, Nordjyllands trafikselskab, Fynbus & Bat 

Fynbus
“Du må gerne tage din hund med i bussen, hvis den ikke er til gene for de øvrige passagerer. Du skal købe billet til din hund. Hunde rejser til børnetakst. Hunde skal altid være i kort snor under rejsen. Du kan gratis tage små hunde, katte og andre mindre dyr med, hvis de er anbragt i en taske, kurv eller lignende under hele rejsen.
Du kan gratis tage fører- og servicehunde med i bussen.”

Midttrafik
“Førerhunde, der er forsynet med skiltet “Manden med den hvide stok”, må medtages gratis i alle busser. Dette gælder også servicehunde, som bærer ID-vest. Ejeren skal kunne vise særlig ID-kort.”

Movia – Sjælland
“Fører- eller servicehunde kan altid medbringes gratis i bus, tog og metro på Sjælland, Lolland, Falster og Møn. Hunden skal bære symbolet ”manden med den hvide stok”, ”hundehoved og hånd” eller ID-vest (forudsat, at kunden kan fremvise særligt ID-kort). 

Kunder med dyr skal vise hensyn over for øvrige kunder og følge personalets anvisninger. Dyret må ikke opføre sig truende, og må ikke være på sæderne.” 
– Therese N., Salg, Information og Marketing

Arriva
“Du kan tage din førerhund/servicehund gratis med i alle tog, men af hensyn til allergikere skal de dyrefri områder respekteres. Reserverer du plads i InterCity og InterCityLyn, skal du betale pladsbillet for hunden. Pladserne til dig og din hund vil blive placeret over for eller ved siden af hinanden. På rejsen skal din hund opholde sig på gulvet ved sin plads. Hunde må ikke medtages på DSB 1´i IC3 toget, da de skal gennem et dyrefrit område for at komme dertil.”

DSB
“Fører- eller servicehunde kan altid medbringes og er gratis. Hunden skal bære symbolet “manden med den hvide stok” eller en ID-vest, som den du har vedhæftet et billede af. Ejeren skal kunne fremvise et særligt ID-kort. Når hunden er færdiguddannet som servicehund og får sin vest, og den rejsende får sit ID-kort, behøver kunden ikke længere at betale en barnebillet til hunden. Læs mere om medtagning af hunde i dette link.”
– Annika S., Sagsbehandler

Flixbus og Kombardo Expressen
Flixbus (35 15 40 55) og Kombardo Expressen (70 10 14 18) tager din psykiatriske servicehund med, du skal bare lige tage kontakt til dem inden, så de kan book pladsen til hunden. Her kan I få en mail, som I kan bekræfte hos chaufføren.

Der er meget stor forskel på flyselskabernes krav til servicehunde, så det er altid en god idé at tage kontakt til det selvskab du skal flyve med, så kan de vejlede dig i, hvad de har brug for af informationer.

Trinitas er desværre ikke medlem af de organisationer der spørges efter, men vi arbejder stadig på sagen. Dog har vi muligheden for at lave en skrivelse til dig, som du kan bruge som mulig dokumentation

Du kan købe et dækken og ID-kort på engelsk via vores forening. Skriv til Trine i god tid, så får vi sendt det til dig. ID-kort: 50,00 kr. Dækken: 100,00 kr.

LEGOLAND
“Hunde, og også servicehunde, er velkomne i LEGOLAND. De skal blot være i snor og under opsyn hele tiden. Ved indgangen kan man få poser til efterladenskaber og ved toiletterne er der vandskåle til hunde. Hunde må ikke medbringes i forlystelserne, da disse ikke er godkendte til dyr. Her kan man som psykisk sårbar dog gøre brug af vores vis-hensyn ordning, blot man har en voksen ledsager med sig i forlystelsen. Du kan læse mere om ordningen her, hvor man også kan bestille på forhånd: https://www.legoland.dk/planlaeg-din-dag/information/vis-hensyn-armbaand/

Af hygiejnemæssige årsager må hunde ikke medbringes i restauranterne. Hvis restauranten har en terrasse med borde og stole udendørs, må man dog gerne sidde der og spise med hunden.”
– Anne Kathrine, LEGOLAND

Kiropraktor i Vejle
Horsensvej 72D
7100 Vejle
Tlf. 75829677
www.kiropraktorivejle.dk

Hvis du har udfordringer hos egen læge, kan du evt. bruge denne skrivelse – det er en opfordring fra Lægernes Organisation til lægehusene.

Picture of Koordinator, Trine Bargmann

Koordinator, Trine Bargmann

Har du spørgsmål til hvor du må medbringe din psykiatriske servicehund - eller har du måske indhentet en skriftlig accept fra dit lokalområde? Kontakt vores koordinator, Trine Bargmann.