Trinitas i "Dig og Hund": Hvad er en psykiatrisk servicehund?

Find Trinitas i den nyeste udgave af hundemagasinet, “Dig og Hund” – et non-proft magasin for alle hundeelskere. Læs hele vores annonce, i form af en informativ artikel kaldt “Hvad er en psykiatrisk servicehund?”, nedenfor eller på issuu, hvor resten af magasinet også kan læses. 

 
En hjælp til livet

 Mange psykisk sårbare borgere sidder i eget hjem, indelukket i en usynlig og stadig tabubelagt sygdom. Grundet deres sygdom kan de ikke komme udenfor, uden hjælp fra andre. De er altså afhængige af hvornår andre kan hjælpe dem at være en del af samfundet. 

Foreningen Trinitas uddanner og certificerer familie-hunde til psykiatriske service- og terapihunde med formålet at hjælpe psykisk sårbare med at få selvstændigheden, selvtilliden og livet tilbage. 

“Hvem hjælper mig, når jeg er bange? Svaret havde en viftende hale og store, brune øjne. Ved min side stod Stella.” 

“Første gang, du går ud med din psykiatriske servicehund i hånden, glemmer du, at du har social angst. Man bliver bare et almindeligt menneske.”

“Jeg har fået mere selvtillid, jeg er blevet fri for bostøtte og mentor, så jeg føler mig mere fri.”

Sådan lyder det fra flere brugere af psykiatriske servicehunde uddannet og certificeret gennem vores forening. Med et landsdækkende netværk af tilknyttede hunde-trænere, hjælper vi psykisk sårbare og deres egne hunde med at lære hinandens signaler at kende, for på den måde at kunne indgå i et behjælpeligt samarbejde for f.eks. en angstramt borger afskåret fra omverdenen. 

 

En behjælpelig kompagnon

 En helt almindelig hundesnude kan opfange selv de mindste dufte—også dem, et menneske udleder, når hjernekemien ændrer sig, f.eks. ved et angstanfald. Den sympatiske psykiatriske servicehund fungerer derfor både som et sikkerhedsnet og afleder fra det, der kan være svært at være i, for sin ejer. Med en psykiatrisk servicehund ved sin side, kan den psykisk sårbare roligt begå sig i det offentlige rum, vel-vidende at hjælpen altid er med dem. Det betyder, at de nu—sammen med deres certificerede servicehund—

 kan handle ind, holde møder med f.eks. kommunen, modtage lægebehandling, besøge venner og familie, gå på en café, osv.

 

Alle hunde kan være psykiatriske servicehunde

 “Jeg har ikke brug for en 65 kilo rottweiler; jeg har brug for companionship, ro og tryghed, og det giver Marvin mig,” fortæller én af vores forenings medlemmer om sin psykiatriske service-hund, en lille Chihuahua. Alle hunderacer—alt mellem Chihuahua og Broholmer—kan blive uddannet og certificeret til psykiatriske service-og terapihunde. I modsætning til f.eks. en blindehund, afhænger den psykiatriske servicehunds hjælp nemlig ikke af dens fysik, men nemmere dens evne til at signalere og være der for sin psykisk sårbare ejer.

Læs mere om psykiatriske service- og terapihunde på vores hjemmeside: www.trinitas-st.dk.

 

Mød Trinitas ved Crazy Dog Days

 Alle hunde tilknyttet Trinitas via deres ejere, er almindelige familiehunde, som også skal have det sjovt i hverdagen. Vi støtter derfor Crazy Dog Days på Lilleskov Slot i Give d. 28.-29. maj 2022; et herligt arrangement, hvor alle hunde kan få et frirum sammen med deres ejer og både more og hygge sig sammen. 

Kom forbi vores stand og mød fra Trinitas: koordinator, Trine Bargmann, trænere og psykisk sårbare, som alle meget gerne fortæller mere om foreningen og dets arbejde, træning og livet med en psykiatrisk servicehund. Alle er mere end velkomne til at komme forbi og få en snak med os!

Picture of Koordinator, Trine Bargmann

Koordinator, Trine Bargmann

Har du spørgsmål til vores arbejde? Kontakt vores koodinator, Trine Bargmann.