Fanny afværger mine triggere

Trinitas-Fanny-afværger-mine-triggere

Fannys ejer fortæller her om hvilken forskel, dygtige Fanny gør som psykiatrisk servicehund.

Jeg fik konstateret og kom i psykiatrisk behandling for PTSD for knapt 3 år siden, efter gentagne overfald af en beboer i forbindelsen med mit arbejde. Jeg var blandt andet blevet slået ned med en rollator og stukket med en skruetrækker.

Få måneder senere fik jeg en cocker spaniel (en voksen tæve), der ret hurtigt fik en meget krævende adfærd. Når jeg begyndte at få flashback, blev hun meget opmærksomhedssøgende, hun vækkede mig om natten, og når jeg under ingen omstændigheder magtede at komme udenfor min dør, stillede hun sig ved døren og peb. Når jeg så efter lang tid åbnede døren, fordi det kunne tage MEGET lang tid at finde overskuddet til at rejse sig og gå de 3 meter hen til døren, gik hun ikke ud for at tisse, men skyndte sig ud på fortovet og begyndte at gå. Og jeg var selvfølgelig nødt til at følge efter, og det endte altid med, at vi på den måde havde gået en tur.

Jeg tog en snak med en hundetræner, jeg kender, for jeg magtede virkelig ikke hendes adfærd og overvejede kraftigt at komme af med hende igen. Jeg fik blot spørgsmålet: Kan du virkelig ikke se, hvad hun gør?

Det tog mig noget tid at finde ud af, hvad Fanny reelt gjorde:
Når jeg havde behov for at blive brudt i mit tankemylder, gjorde hun det.

Når jeg var ved at få mine mareridt, vækkede hun mig.

Når jeg trængte til at ”blive luftet” for ikke at isolere mig totalt, gjorde hun det.I dag er hun trænet til at hjælpe mig i alle de situationer, der enten ”trigger” min PTSD eller som kan ende grimt på grund af PTSD. Altså foruden de ovennævnte ting, hjælper hun mig også med:

Når jeg går på gaden og jeg møder mennesker, der lugter stærkt af medicin, går hun imellem og fører mig væk.

Når jeg møder en mand på gaden, der bruger rollator, går hun imellem.

Hvis jeg bliver ophidset, uanset af hvilken grund, går hun imellem, så jeg ikke reagerer voldeligt. Igennem min gode ven hundetræneren fik jeg kontakt med foreningen Trinitas. Fanny blev trænet/skolet, så hun kunne bestå certificeringen. Det var nok mest mig, der havde behov for at blive trænet, for Fanny kunne det faktisk godt. Det gjorde, at jeg i dag har en fuldt uddannet, trænet og certificeret PTSD-hund, der hjælper og støtter i mig i alle de situationer, hvor jeg har behov for hjælp.

Picture of Koordinator, Trine Bargmann

Koordinator, Trine Bargmann

Har du spørgsmål til vores arbejde? Kontakt vores koodinator, Trine Bargmann.