En stor stjerne i en lille krop

Trinitas-Psykiatrisk-servicehund-Frank-og-Marvin

For Frank byder hverdagen med PTSD på mange udfordringer. Heldigvis har han sin psykiatriske servicehund Marvin, som giver ham mod til at overkomme dem.

Marvin er ikke en stor hund. Han er faktisk en lillebitte chichuahua. Det betyder dog ingenting for Marvins ejer Frank, for selvom folk kærligt griner af Marvins størrelse, så er han en kæmpe støtte for Frank. Marvin gør nemlig Frank i stand til at trives i sin hverdag med svær PTSD.

”Jeg har ikke brug for en 65 kilo rottweiler; jeg har brug for companionship [kammeratskab, red.], ro og tryghed, og det giver han mig”, fortæller Frank.

 

Marvin hjælper i de svære situationer

Marvin er certificeret psykiatrisk servicehund. Det betyder, at han er trænet til at hjælpe Frank med de udfordringer, han står med i kraft af sin psykiatriske diagnose. Frank har især svært ved større forsamlinger af mennesker, hvilket gør for eksempel offentlig transport og indkøb til store forhindringer i hverdagen.

Men Marvin har vendt op og ned på Franks udfordringer og hans liv, fordi han hjælper ham i de situationer, hvor han har det svært. Havde det ikke været for Marvin, ville en tur med tog eller fly være en rigtig dårlig oplevelse for både Frank og hans medpassagerer, fortæller Frank.

”Mit liv er blevet 200 procent bedre, og min generelle heldbredstilstand er blevet meget bedre”, konstaterer Frank. Hans medicinforbrug er også blevet skåret meget ned, takket være Marvins hjælp.

 

 
 
Det hårde arbejde giver pote

Før Frank fik Marvin, levede han et liv fyldt med tumult. Han var slet ikke interesseret i en psykiatrisk servicehund, da han først blev tilbudt det af kommunen. Efter utallige afvisninger lod Frank sig dog endelig forklare nærmere om mulighederne med en psykiatrisk servicehund og kom i den forbindelse i kontakt med vores koordinator for området, Trine Bargmann. Og så gik der ikke længe før Marvin, dengang otte uger gammel, fandt vejen ind i Franks liv.

Der skulle dog gå en måneds tid, inden Frank virkelig så den forandring, Marvin havde taget med sig. Han var et krævende og irriterende lille kræ og hengav al sin opmærksomhed på alle andre undtagen sin nye ejer, fortæller Frank under et tidligere foredrag, holdt i samarbejde med Trine og Trinitas.

Det er først senere i samarbejdet med træneren, at Frank forstår den frustration han følte i starten og Marvins måde at signalere til ham. Den lille hvalps velvære og hengivenhed betød pludselig så meget for Frank, at det næsten var skræmmende. ”Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skulle gøre uden ham”, erkender han.   

Med en endelig kropsvægt på 1,5 kg, voksede Marvin hurtigt til en uundværlig del af Franks liv. Træningen startede, da Marvin var helt lille, og da han blev to år gammel, blev han certificeret psykiatrisk servicehund. ”Det har taget henimod 15 måneder at træne Marvin i de ting, der er nødvendige for mig”, forklarer Frank.

Han har været rigtig glad for et professionelt one-on-one samarbejde med en uddannet træner fra Trinitas, hvor Frank og Marvins træning har været fokuseret på deres fælles behov samt foregået på Franks præmisser. ”Det er essentielt med en træner”, fortæller Frank. ”Det kan godt virke lidt posh [fornemt, red.] med individuel træning, men hunde er meget individuelle”.

Hos Trinitas træner vi hund og ejer til at fungere sammen som et par, også kaldet en ekvipage. Gennem træningen lærer ekvipagen at forstå hinandens signaler. En god ekvipage består af samarbejde, sammenhold og samhørighed.
Hjerte mod hjerte

Som certificeret psykiatrisk servicehund har både Marvin og Frank nu lært at aflæse hinandens signaler.

”Marvin har visse arbejdsredskaber”, fortæller Frank. Marvin kan være en meget rolig og afslappet hund, men når han kan fornemme, at Frank går i ”stressmode”, bliver han ”møgirriterende”, ifølge Frank. ”Han sætter sig foran mig og gør konsekvent af mig for at henlede min opmærksomhed eller fortælle, at der er noget galt”, fortæller Frank, der også forklarer, hvordan Marvins venlighed eller vagtsomhed overfor fremmede hjælper ham med at forblive forbundet til virkeligheden. ”Jeg kan også tage ham op under mit overtøj, hvor vi fysisk er tæt på hinanden og kan mærke hinanden. Han kan mærke mit hjerte, og jeg kan mærke hans ro”, forklarer Frank om den tryghed, de to kan give hinanden, når omgivelserne bliver for meget.

Marvin har også åbnet omverdenen for Frank. Med Marvins hjælp kan han nu handle ind, bruge offentlig transport, hvis nødvendigt, og øve sig på at gå på apoteket alene. Samtidig gør Marvin også Frank mere tilgængelig for andre mennesker. ”Folk åbner sig overfor mig. Han afleder også opmærksomheden fra mig, og det har jeg det rigtig fint med”, fortæller Frank.

På trods af deres forskelligheder, er Frank og Marvin et sandt makkerpar. En yin-yang-situation, som Frank selv kalder det. ”Hvis jeg er rolig og er i balance, har vi en tradition med, at jeg samler fødderne, og så kommer Marvin hen og sætter sig ovenpå mine fødder. Det er beroligende for mig, for jeg ved, hvor han er, og han ved, hvor jeg er. Det er en funktion, vi har sammen.”

Kæmper for at udbrede budskabet

Frank er ked af det manglende kendskab til den psykiatriske servicehund som hjælpemiddel her i Danmark. Han har en brændende motivation for at udbrede budskabet og opfordrer passioneret interesserede individer i at komme i gang med træningen. For den lille, pjuskede, psykiatriske servicehund Marvin har gjort en kæmpe forskel og betyder alverden for Frank. ”Han er stjernen i mit liv”; erklærer han stolt. ”Det er imponerende, at så lille en størrelse kan indeholde så meget. Han betyder alt for mig.”

Picture of Koordinator, Trine Bargmann

Koordinator, Trine Bargmann

Kontakt vores koordinator, Trine Bargmann, for at komme i kontakt med vores tilknyttede trænere - eller hvis du har spørgsmål til godkendelse af din hund, træning, certificering, m.m..