Det hele er vendt på hovedet!

dav

Det hele er vendt på hovedet!

Sådan lyder ordene fra Mads, der for nyligt fik certificeret sin hund Buddy som psykiatrisk servicehund i Skanderborg. For Mads har det været en 2-år lang og hård kamp til at få retten til sit liv tilbage ved hjælp af sin tro følgesvend, rottweileren Buddy.

Sidste år ændrede ankestyrelsen kommunens afslag på en servicehund og fastslog dermed med en principafgørelse, at Mads havde retten til at få uddannet sin hund som et hjælpemiddel. Mads’ hverdag bar præg af blandt andet angst, PTSD og isolation, da han havde svært ved at færdes ude i det offentlige rum.

Han havde brug for hjælp og støtte til: at handle ind, at tage til lægen eller bare at komme udenfor døren, noget andre mennesker måske tager for givet.

Et netværk at fagpersoner støttede op om, at der var tydelige forbedringer, når Mads havde sin hund med sig, men for at Buddy kunne komme med og hjælpe i det omfang Mads havde behov for det, skulle Buddy uddannes. Derfor startede duoen op i januar 2019, på at træne sig frem til den endelige certificering igennem Trinitas.

Da Mads selv er en rigtig dygtig hundetræner, havde han siden Buddy var hvalp, lagt vægt på lydighedstræning, fokus på Mads og ro, noget som i den grad kom dem til gode under træningen til psykiatrisk servicehund.
Deres bånd var ikke til at tage fejl af. Båndet er hele essensen, når Trinitas træner en ekvipage. At ejer får lov til selv at træne sin hund, giver et helt unikt sammenhold imellem dem, og fordi de kender hinanden så godt, kan man som træner, stå på sidelinjen og snappe efter vejret, og bare se magien opstå.

Som når Buddy, uden at være blevet trænet i det, begynder at aflede Mads inde i Brugsen, få øjeblikke inden han ville have fået et angstanfald.

Eller at Buddy med sit altid venlige væsen, hjælper til at skabe relationer til andre mennesker, noget der førhen kunne være svært eller helt blev fravalgt.

For Mads har en ny dør åbnet sig. Han har fået chancen for at leve et mere frit og selvstændigt liv, hvor han ikke er afhængig af andre mennesker. Det har i den grad øget livskvaliteten. Og Mads nyder at kunne tage til en lokal fodboldkamp, noget som nu er muligt, når Buddy bærer sin vest.

“Kort og godt, har det vendt det hele på hovedet, i en god forstand. Buddy har hjulpet mig med min angst og PTSD og ikke mindst gjort hele hverdagen meget nemmere. Jeg har fået mere selvtillid, jeg er blevet fri for bostøtte og mentor, får mindre medicin, så jeg føler mig mere fri. Det har været hele de to års kamp værd!” fortæller Mads.

Picture of Koordinator, Trine Bargmann

Koordinator, Trine Bargmann

Har du spørgsmål til vores arbejde? Kontakt vores koodinator, Trine Bargmann.