Certificering og re-certificering af psykiatriske servicehunde ved foreningen Trinitas

Hvad er en certificering? Og hvorfor skal psykiatriske servicehunde re-certificeres efter to år, når de allerede har bestået en offentlighedstest?

Kom med til to certificeringer og to re-certificeringer af psykiatriske servicehunde i denne reportage over en begivenhedsrig dag for fire ekvipager og koordinator, Trine Bargmann, i slut-februar 2022 – og få svar på alle spørgsmål, du måtte have i forbindelse med certificering og re-certificering af psykiatriske servicehunde godkendt og uddannet gennem foreningen Trinitas.

Certificering af Noa og Marc

Tidlig morgen d. 28. februar 2022 sætter koordinator, Trine Bargmann, fra Aarhus kurs mod Odense. Her skal hun i løbet af dagen mødes med hele tre ekvipager, samt efterfølgende en enkelt i Roskilde, som skal vise deres gode samarbejde og forhåbentligt bestå offentlighedstesten til enten certificering og re-certificering som psykiatrisk servicehund.

Udenfor Føtex i Odense midtby, slår klokken 11:00. Her står Marc klar med hunden, Noa. De har selv trænet i længere tid mod certificeringen, og har den sidste tid op til dagens offentlighedstest, fået hjælp af Helga; en garvet træner tilknyttet foreningen gennem længere tid. Helga er også med til dagens certificering—og har fuld tiltro til både Marc og Noas evner.

Noa er en smuk schæfer på 3,5 år, som med logrende hale hilser på Trine. Ud af sin øjenkrog holder Noa dog samtidig skarpt øje med sin følgesvend, Marc. De er begge klar til at vise deres værd overfor Trine, så Noa kan få sin servicehundedækken og Marc et officielt certifikat på bestået certificering. Papiret på sidstnævnte har Trine med i en elastikmappe, og som udfyldes efter testen.

Alle ekvipager (træning af hund og menneske som par) skal bestå en endelig offentlighedstest efter individuelt træningsforløb, for at blive certificeret. Det er ekvipagernes individuelle trænere, som vurderer, hvornår ekvipagen er parat til testen. Offentlighedstesten består af diverse obligatoriske testelementer, som f.eks. ”Gå pænt i snor”, ”Indkald” og ”Lyde”. Alle elementerne er inkluderet i testen for netop at teste, om ekvipagerne forstår hinanden og samarbejder på sådan et niveau, at de sikkert kan begå sig i offentligheden på egen hånd. Dvs. at hunden skal kunne fokusere på og hjælpe sit menneske, på trods af de mange sanseindtryk i f.eks. et supermarked eller på en café. Brugeren skal ligeledes have styr på og lytte til sin hund i samme situation. Det er altså ekvipagen som helhed, der bliver testet, og ikke kun hunden.

Offentlighedstesten gennemgås ved både certificering og re-certificering, og starter typisk i et supermarked, som f.eks. Føtex i Odense.

Med dækkenet klikket til selen, følger Noa trofast Marc med ind i den travle Føtex. Det nærmer sig frokosttid, og med musik i højtalerne og brummende kølediske, spreder en duft af stegt kylling sig fra slagteren mens diverse fristelser bliver lagt i indkøbskurvene omkring dem. 

Marc er blevet bedt om at lade som om, at han og Noa er på en almindelig indkøbstur, mens Trine og træner Helga følger med og observerer. Noa skal holde fokus på Marc og må ikke lade sig forstyrre eller snuse til fødevarerne i butikken. Og træningen af dette har uden tvivl givet pote, for på trods af, at Marc slipper snoren, bliver Noa pænt siddende, mens March går fra hende og mod hylden med salat i grøntsagsafdelingen.

Når han vender tilbage til hende, går hun da også tæt op af ham på resten af butiksturen, klar til at hjælpe og give signal, skulle hun mærke, at det hele pludseligt bliver for meget for Marc at håndtere. Da Trine giver besked til at afslutte turen i Føtex, sidder Noa desuden pænt og fokuseret og venter, med snoren på gulvet ved siden af hende, mens Marc betaler for en pakke hundetyggeben ved kassen.

Noa er flot og intensivt trænet, hvilket yderligere demonstreres som turen fortsætter ned i Odense midtbys menneskefyldte gader. Her tester Trine Noas fokus på Marc ved at gå tæt op ad og ind foran hende, dog uden succes med at distrahere. Resten af testen forløber også uden mangler, og ender på Café Korn i Kongensgade. 

Offentlighedstesten afsluttes på en café. Dette giver mulighed for at teste ekvipagen i et indelukket og typisk højlydt miljø, hvor mad og drikkevarer serveres. Det er samtidigt et passende sted at afslutte testen og gennemgå evalueringen af de forskellige testelementer. Her gives også feedback, ros og gode råd.

Caféen bliver ved alle certificeringer og re-certificeringer oplyst om besøget af en psykiatrisk servicehund, da caféen skal give tilladelse til dette.

Over en kop te gennemgår Trine Marc og Noas offentlighedstest. Den er selvfølgelig bestået og Marc kan ånde lettet op, mens Noa får en slapper på gulvet ved siden af ham. Hun er dog trænet til at være klar over, at være på arbejde, når det blå dækken er på hende, og kræver lige så stille mere og mere opmærksomhed fra Marc, som samtalen går på caféen. Marc får dog nævnt for Trine, at certificeringen betyder rigtig meget.

Som veteran har han haft svært ved at tage sig af sig selv, inden han fik Noa som hvalp. De har lige siden knyttet et ubrydeligt bånd, som nu kommer til gode med et officielt certifikat i hånden. Det betyder nemlig, at Noa nu er tilladt på offentlige steder sammen med Marc, så længe, at Noa har det blå dækken på. Og det er en stor hjælp for Marc, som har planer om at tage hende med på den lange og hårde flyrejse til USA, for at besøge hans familie.

”De har en fantastisk kontakt,” fortæller Trine. For mens Marc ikke er bange for at rose Noa med en lys stemme, er kærligheden da også mere end tydelig i Noas øjne. ”Hun har ham hele tiden i øjenkrogen,” fortsætter Trine. ”Imponerende ekvipage!”

En certificering giver den psykiatriske servicehund adgang til offentligheder steder, hvor en ”normal” hund typisk ikke må komme. Dette kan være supermarkeder, læger, offentlig transport, m.m. Vi har samlet en oversigt over alle de offentligheder steder, vi har fået direkte godkendelse fra. Vi indhenter løbende tilladelser og opdaterer listen.

Re-certificering af Pebbles og Daisy

To år efter en bestået offentlighedstest og derved certificering, indkaldes ekvipagen til en re-certificering. Dette sker, for at vedligeholde ekvipagens samarbejde.

Efter Marc og Noas certificering, er det blevet tid til Pebbles og Daisys re-certificering. De venter begge pænt, som Trine vender tilbage til Føtex i Odense – og er mere end klar til at vise deres fortsat gode samarbejde. Pebbles springer da også friskt afsted, som der bliver hilst på, inden re-certificeringen påbegyndes med en tur i Føtex. ”Pebbles elsker at handle ind og shoppe,” fortæller Daisy med et smil, som Pebbles fører an ind i den travle butik.

En re-certificering foregår på samme vis som en certificering; med en offentlighedstest. Inden denne, er Trine dog også interesseret i at høre, hvordan certificeringen for to år siden har hjulpet, og om behovet for hjælp på specifikke punkter eventuelt har ændret sig. Omstændigheder og psykiske udfordringer kan udvikle sig, hvorfor det er vigtigt at tilpasse den psykiatriske servicehunds hjælpeområder over tid.

Pebbles leder pænt både Daisy og Trine gennem ”indkøbsturen” i Føtex. I modsætning til f.eks. Noa, går Pebbles ikke tæt op og ned ad Daisys side, men er tydeligvis stadig meget nærværende og lytter, som Daisy dirigerer—og det er dét, der tæller. Som hundetræner, har Daisy da også fuldstændig styr på Pebbles.

For at verificere hundens evne til at fokusere og ignorere fristelser, inkluderer offentlighedstesen en godbidsprøve. Her lægges en godbid eller andet fristende på jorden, hvorefter ekvipagen bliver bedt om at gå forbi. Ekvipagen består prøven, hvis hunden går ugeneret forbi—hvilket Pebbles så fint gør, som dagens re-certificering fortsætter i Odense midtby. Det gode arbejde bliver da også belønnet med ros og en godbid fra Daisys lomme.

Hos Trinitas er der stort fokus på både menneske og hund. Foreningen er til, for at benytte hundens fantastiske evne til at hjælpe psykisk sårbare mennesker, som har brug for hjælp og støtte. Men hundens behov for det ”almindelige hundeliv” er også en yderst vigtig faktor. Hunden trænes derfor til at vide, at den er på ”arbejde”, når det blå dækken bliver klikket til selen. Her skal fokus og godt samarbejde trumfe almene hundelyster, som f.eks. at snuse til og måske endda spise madrester på gaden, fra cafébesøgendes tallerkner eller supermarkedets hylder.

Leg, nysgerrighed og selvstændighed er endnu engang tilgængeligt, når dækkenet klikkes af igen – typisk i hjemmet efter en tur ude i offentligheden. Det er altså et princip for Trinitas, at psykiatriske servicehunde trænet og certificeret gennem foreningen, lever et godt ”dobbeltliv” som både familie- og servicehunde – så både hund og menneske trives, sammen.

Pebbles betyder alverden for Daisy – og det er Pebbles også klar over. Hun er meget nærværende derhjemme og nyder at lægge på Daisys hovedpude, fortæller Daisy. Daisy er dog også klar over, at Pebble har brug for et frirum fra arbejdet som psykiatrisk servicehund. Det får hun til nosework-træning og til tider, hvor Daisy tager sin hjælpsomme mand med ud i offentligheden i stedet for Pebbles, så Pebbles kan få en pause og dase derhjemme.

Der er dog ingen tvivl om, at Pebbles nyder deres bånd og den hjælp, hun kan give Daisy. Efter en endt tur i Odenses gader, er Trine dog heller ikke i tvivl om, at ekvipagen har bestået deres re-certificering. Det bringer stor glæde for Daisy, som nu kan fortsætte med at bevæge sig ubekymret i offentligheden og på ture til fremmede steder, som f.eks. sommerhusferier med familien, med dygtige, kærlige Pebbles ved sin side.

”Det er altid så skønt at møde ekvipagerne igen og se, at de får så meget ud af hinanden,” fortæller Trine.

Re-certificering af Sally og Carsten

Den psykiatriske servicehunds nærvær kan komme psykisk sårbare til gode på mange måder. For Carsten er hans hund, Sally, en stor hjælp til socialt samvær. ”Sally gør bare livet nemmere,” fortæller han.

Det er to år siden, at Sally og Carsten sidst bestod deres offentlighedstest. De er derfor også mødt op foran Føtex i Odense, for at blive re-certificeret, og mødes med Trine på parkeringspladsen. Bag i Carstens bil sidder Sally pænt og venter, og giver glad Trine et kys på hånden, som hun hilser på. Sally finder dog hurtigt fokus, når Carsten sætter sele og servicehundedækkenet på hende – hvilket Trine bemærker og roser. Selvom turen i Føtex kun er en test, er Sally klar til at være der med alt, hun har, for Carsten.

Før Sally blev en del af hans liv, havde Carsten det svært i sociale sammenhænge, grundet hans psykiske udfordringer. Selv familieforsamlinger var hårde for Carsten, som måtte tage meget medicin for at komme igennem dem. Sally har dog gjort virkeligheden til en helt anden. ”Jeg er blevet fuldstændig medicinfri,” fortæller Carsten efter den vellykkede tur i Føtex og som offentlighedstesten fortsætter ned gennem Odense midtby.

Her går ekvipagen stille og roligt gennem resten af testens øvelser, mens Trine tilfreds ser til og fortsætter snakken med Carsten om livet med Sally som psykiatrisk servicehund. Der går ikke længe før turen og testen endnu en gang ender foran Føtex.

Sally og Catstens re-certificering evalueres udenfor i det milde forårsvejr. Her går Trine offentlighedstesten og ekvipagens præstation igennem, mens hun skriver ned. Alt imens har Sally placeret sig mellem Carsten og de forbipasserende, for at skabe afstand – også selvom hun nu har fået servicehundedækkenet af og kan slappe af. Trine er da heller ikke i megen tvivl om vurderingen af Sally og Carstens præstation. De er selvfølgelig bestået, og Carsten får sit nye certifikat i hånden, mens solen titter frem.

”Rigtig godt arbejde,” roser Trine.

Certificering af Nyx og Amy

Efter et par timer i Odense, er det bliver tid til at drage videre øst på til Roskilde. Her finder dagens sidste certificering sted, nemlig Nyx og Amys. De går sammen med deres træner, Lars, spændt—hvis ikke en anelse nervøse—Trine i møde i Roskilde midtby. Det er trods alt en stor dag!

Nyx og Amy er et skønt par, som tydeligt har en stor kærlighed for hinanden. Nyx er da også en stor del af Amys liv, da hun for nyligt har hjulpet angstramte Amy igennem et resourceforløb. Her var det desværre ikke muligt at have Nyx med, så omsorgsfulde Nyx har derfor fungeret som en ”power bank” for Amy, og har med sit nærvær og sin støtte, ”opladt” Amy igen efter en hård dag. Nyx kommer dog gladeligt i sin lille flyverdragt og sele, og tager med, når Amy skal ud at handle.

Nyx og Amys offentlighedstest starter derfor også i Føtex i Roskilde midtby. I indgangen beder Trine Amy om at komme Nyx i en bæretaske, inden de går ind. Nyx lader sig pænt blive løftet op i tasken, mens det nederste spænde på hendes servicehundedækken bliver klikket af, for at dækkenet sidder synligt fast udenpå tasken.

At være i taske, er ikke noget, Amy og Nyx har trænet meget af. Faktisk er bæretasken helt ny, hvorfor begejstringen er svær at finde hos Nyx. Hun lader dog alligevel pænt Amy sikre lynlåsen og løfte hende op over skulderen, for at vise deres gode samarbejde på en ”indkøbstur”.

Alle hunde kan uddannes og certificeres til psykiatriske servicehunde – både store og små. Det er derfor vigtigt også at være opmærksom på hundens sikkerhed i det offentlige rum, da mindre hunde lettere kan overses og potentielt komme til skade. Det anbefales derfor at komme dem i en taske, f.eks. i supermarkeder og offentlig transport. Grundet Nyx’s størrelse, inkluderer Trine det derfor i Nyx og Amys offentlighedstest.

På gågaden i Roskilde er mørket lige så stille begyndt at lægge sig. Gaden summer dog stadig med forbipasserende mennesker, som Nyx helst ikke må tage kontakt til, når hun er på arbejde for Amy som psykiatrisk servicehund. Her skal hun derimod holde fokus, så hun kan opfange og signalere til Amy om et potentielt, kommende angstanfald. Offentlighedstesten indeholder derfor også en indkaldsøvelse i mennesketravlt område.

Ved en indkaldsøvelse skal brugeren slippe snoren og træde et par meter væk fra sin hund. Ved kald skal hunden gå eller løbe direkte til brugeren, uden at blive forstyrret af sine omgivelser – inklusive Trine, som her typisk vil komme tæt på, gå ind foran hunden eller endda tage fat i snoren. Men heller ikke Nyx lader sig forstyrre af Trine. Nyx bliver derimod pænt siddende, inden hun spæner afsted til Amy, da kaldet kommer længere nede ad gaden – til en flot, bestået indkaldsøvelse.

Fra sidelinjen får Amy ros af sin træner, Lars, som ser spændt til. Amy og Nyx er hans første ekvipage, som skal igennem offentlighedstesten og forhåbentligt certificeres. De har alle trænet hårdt, for at Amy og Nyx har kunnet lære at tyde hinandens signaler og udføre offentlighedstestens øvelser, for derved at kunne tage brug af deres stærke bånd i offentligheden.

På Cafe Vivaldi falder dommen for både ekvipage og træner; bestået. ”Tillykke,” siger Trine, inden hun forlader bordet, for at bestille et par forfriskninger, og alle ånder letter op. Nyx får et kys og et klem – og kan nu tilføje titlen som certificeret psykiatrisk servicehund til sit repertoire. Nyx har nemlig så meget hjerterum, at hun en gang imellem også fungerer som terapihund for andre sårbare, når Amy tager hende med på værested. Med dagens certificering håber Amy, at hun i fremtiden også kan tage Nyx med på et fast arbejde, som hun håber bliver muligt med Nyxs hjælp.

En certificering samt re-certificering er en succes for alle; bruger, hund, træner, forening og samfund.

Picture of Koordinator, Trine Bargmann

Koordinator, Trine Bargmann

Har du spørgsmål til vores arbejde? Kontakt vores koodinator, Trine Bargmann.