Bailey giver Camilla håb om en mere selvstændig fremtid

Camilla-og-Bailey_Bailey-giver-Camilla-håb-om-en-mere-selvstændig-fremtid

Kan en familiehund trænes til at blive psykiatrisk servicehund? Camilla har svaret – og det er Bailey. Læs med, som Camilla fortæller om sit liv med psykiatrisk servicehund i træning.

“Mød Bailey, Bailey er af racen Bichon Haveneser og knap 1,5 år gammel, ” fortæller Camilla.

“Bailey blev købt som familiehund, vi skulle ikke have flere børn og vores dejlige datter skulle have en legekammerat i huset, så hun også engang imellem kunne se at man var nød til at vente en smule på tur. 

En indlæggelse i psykiatrien og et Facebook opslag i efteråret 22, gjorde imidlertid at tankerne om en servicehund blev vagt, og vi måtte igang med at undersøge om Bailey ville egne sig til jobbet som servicehund. 

Hvorfor en servicehund? 

Jeg er 36 år gammel, jeg lever ud ad til livet som alle snakker om, villa, volvo og vovhund (eller i hvertfald rækkehus og Citroen), men under overfladen er det hele ikke så rosen rødt. På trods af familien med mand og barn og et godt job, så bevidner medicinen hver morgen og aften om, at der også er andet i livet end glæde. 

Jeg er diagnosticeret med Aspergers Syndrom, Angst og Depression. Alle diagnoser som jeg ud af til for det meste kan skjule, men som ind ad til sætter store murer og forhindringer op for mig i hverdagen. 

Jeg har siden 07 haft mellem 1 og 8 bostøtte timer om ugen alt efter funktionsniveau. Bostøtte timer jeg ikke kan undvære, men som jeg håber at Bailey kan komme til at hjælpe med at holde på et minimum.

Hvad skal han så hjælpe med? 

Selv om Bailey først kan blive certificeret når han er 2 til april, så er han allerede en KÆMPE hjælpe i hverdagen her et halvt år efter vi begyndt træningen. Nu jeg satte mig for at skrive hoppede han direkte op til mig og lagde sig, det samme gjorde han da jeg kom hjem i dag. Han kunne mærke jeg var stresset, og ganske rigtigt, en ulykke på motorvejen, en uventet forsinkelse hjem, sendte mig stresset hjem til weekend. 

Bailey kommer altid op når jeg sætter mig lige meget hvor vi er i verden, hvis han kan mærke stressen eller angsten trække sig på, kan han mærke at alting er som det skal være mens han er på arbejde og jeg sætter mig ned, så ligger han sig fint ved mine fødder og venter til vi er klar til at gå videre. 

Drømmen er at Bailey når han bliver certificeret en dag gør mig mere selvstændig, nedbryder nogen af de murer jeg har, og kommer til at agere skjold ud af til når vi er nogen steder. Jeg håber at han kan gøre at jeg kan deltage i arrangementer med alle forældrene i tætte lokaler på min datters skole, fordi jeg kan fokusere på ham, og han kan fortælle mig når det er tid til at jeg trækker mig, længe før jeg selv mærker at jeg skal trække mig. 

Er vi i Brugsen følger han pænt med rundt, han kan mærke hvis ikke jeg er klar til at handle, og så skal han lige kæles en smule med før han giver mig lov til at handle videre han ligger sig pænt og venter mens jeg er i køledisken og mens vi står i kø. 

Er livet med en Servicehund kun glæde? 

NEJ! Der er også udfordringer der følger med. De mange blikke fra folk der ikke ved hvad en psykiatrisk servicehund er. De mange børn og voksne der ‘bare’ ser en sød hund de kan snakke med i butikken, og ikke har forståelse for at vi er på arbejde. Ekspedienterne der ikke ved hvad en servicehund er, og beder os forlade butikken.  

Træningen er hård, og vedholdenhed er nødvendigt. Men drømmen om at kunne gå alene til lægen, i psykiatrien eller tage bussen alene ind til Aarhus gør at det er alt arbejdet værd. Selvstændighed jeg ikke har oplevet i mit voksne liv. Selvstændighed der ville betyde at jeg kunne gøre som jeg ville når jeg vil. 

Jeg fortæller alle der vil hører om denne skønne ordning, denne skønne mulighed for selvstændighed og selvskab i en verden hvor alting går alt for hurtigt kan servicehunden sætte farten ned og sikre at vi kommer igennem hverdagen uden at blive så stressede at vi ikke kan komme op igen i morgen!

Der er ingen tvivl om at det bånd som servicehunde arbejdet har givet Bailey og jeg er helt fantastisk unikt, og både manden og datteren kan til tider være misundelige over at mor altid er førstevalg når der skal hygges i sofaen.”

Picture of Koordinator, Trine Bargmann

Koordinator, Trine Bargmann

Har du spørgsmål til vores arbejde? Kontakt vores koodinator, Trine Bargmann.