PSYKIATRISK SERVICEHUND
HVAD ER EN PSYKIATRISK SERVICEHUND?
Menneskets bedste ven giver os mange glæder. Men som psykiatrisk servicehund kan hunde faktisk også nogle helt uvurderlige ting for mennesker med psykiske udfordringer. Som nær og trofast følgesvend, kan hunden som psykiatrisk servicehund hjælpe dem med at få en normaliseret dagligdag, ved at give dem en tryghed i offentligheden – pga. en helt særlig egenskab.
De fleste kender nok begrebet ’servicehund’, og forbinder det måske mest med en hund, der assisterer en fysisk handicappet person. En psykiatrisk servicehund hjælper og assisterer et psykisk sårbart menneske, der har en psykiatrisk diagnose. Det gør den ved at aflæse sin ejers mentale tilstand, advare om påbegyndende anfald eller episoder, og hjælpe dem gennem dem med sit nærvær. Men hvordan kan en hund vide, hvornår et menneske får f.eks. et angstanfald?
Videnskabelige undersøgelser (se nyere eksempel) viser, at hundesnuden er så stærk, at den kan lugte ændringer i menneskers indre kemi. Det kunne f.eks. være en stigning i udskillelsen af stresshormonet kortisol ifm. et påbegyndende angstanfald. Og hvilken hjælp ville det ikke være, at kunne få en advarsel om dette på forhånd?
TRINITAS TRÆNER HUND OG MENNESKE SAMMEN
Hos Trinitas ser vi den psykiatrisk servicehund som en hjælp til selvhjælp.
Siden 2014 har vi hjulpet en lang række psykisk sårbare ved at træne dem og deres privatejede hunde sammen til at fungere som et par, også kaldet en ekvipage. På den måde bliver hunden trænet til specifikt at kunne hjælpe sin helt unikke ejer – og ejer til specifikt at kunne aflæse sin helt unikke hund. Og det er netop denne tilgang, som også gør Trinitas unik.
Vores forening fokuserer på at træne vores ekvipager i at kunne aflæse hinandens signaler, for på den måde at opnå ubeskrivelig hjælp til det psykisk sårbare menneske, til at kunne befærde sig trygt i vores samfund.
Trinitas træner gennem vores landsdækkende netværk af specialiserede trænere ekvipager over hele Danmark, og håndterer den endelige certificerings offentlighedstest. Bestået må hunden bære servicehundedækkenet, som giver adgang til visse steder i samfundet, hvor man normalt ikke må have hund med, f.eks. i supermarkedet.
Læs mere om lovgivningen omkring servicehunde i fødevarevirksomheder.
Certificeringen vedligeholdes hvert andet år gennem en påkrævet re-certificering, så vi kan være sikre på, at ekvipagen samarbejder optimalt.
EN VEN FOR LIVET. EN VEN TIL LIVET.
HVEM KAN EN PSYKIATRISK SERVICEHUND HJÆLPE?
Den psykiatriske servicehunds kunnen, troskab og nærvær kan være en stor hjælp for psykisk sårbare mennesker med diagnoser som f.eks. angst, kronisk stresssyndrom, og/eller PTSD (posttraumatisk stresslidelse). Læs mere om disse på netdoktor.dk.
Den psykiatriske servicehund støtter mennesker med sådanne lidelser, både hjemme og ude i samfundet. Med en psykiatrisk diagnose som f.eks. angst, kan det nemlig være svært at få en dagligdag til at hænge sammen.
Den psykiatriske servicehund kan støtte sit menneske med daglige aktiviteter, som andre typisk tager forgivet. Disse kan være at:
- stå op og komme ud af sengen om morgenen
- komme uden for en dør
- tage til nødvendige behandlinger eller lægetjek
- være social og indgå i sociale relationer med andre mennesker
- fastholde et arbejde og/eller gennemføre en uddannelse
DEN PSYKIATRISKE SERVICEHUND REDDER LIV
Livet som psykisk sårbar kan være svær. Her bruger den psykiatriske servicehund dens instinktive bånd til dets ejer til at hjælpe – og i flere tilfælde redde liv.
Det beretter flere af vores brugere, som igennem os har fået deres hunde trænet til og certificeret som psykiatriske servicehunde.
KAN DIN HUND BLIVE PSYKIATRISK SERVICEHUND?
Vores forening står inde for, at alle der har et behov for hjælp til hverdagen, har ret til en certificeret psykiatrisk servicehund. Og da psykisk sårbares behov varierer, er vi samtidig af den overbevisning, at alle hunderacer kan trænes til psykiatrisk servicehund.
Ekvipagens succes handler nemlig om samarbejde, samhørighed og samvær. Hundens race eller størrelse har derfor ingen betydning for certificereingen – kun for ejerens behov. Nogle har f.eks. brug for den tryghed i afstanden til andre mennesker som en større hund giver, mens andre finder ro i at kunne bære/have hunden tæt til sig.
Trinitas tager dog forbehold for plads til hunden samt ejers evne og overskud til motion, aktivitet og træning. OBS! Hundens race/blandingsrace skal dog være lovlig i DK, og der må ikke være gener i hunden, der findes på den ulovlige liste, for at Trinitas kan godkende hunden til træning og certificering.
Der er dog flere krav, som du som ejer skal opfylde, for at blive ejer af en psykiatrisk servicehund certificeret af Trinitas.
Du skal:
- dokumentere, at du har en diagnosticeret, vedvarende psykisk lidelse. Du skal altså kunne fremvise dokumentation for din lidelse fra f.eks. din læge eller psykiater.
- have daglige udfordringer udenfor hjemmet, du ikke selv kan klare uden hjælp fra enten kommunen (bostøtte), familie eller vener.
- have en hund, som skal godkendes af Trinitas. Vær opmærksom på, at hunden skal gennemgås hos egen dyrlæge, hvor der ikke må være konstateret kroniske sygdomme, udfordringer i bevægeapparatet, multiallergi eller smerter. Den udfyldte attest skal sendes til Trinitas. Har du ikke en hund, kan vi hjælpe dig i processen med at anskaffe dig en hund*. Det er vigtigt, at I træner sammen. Træningen går derfor ikke i gang, før vi har fundet et godt match mellem dig og en hund.
- være over 18 år gammel. Er du under 18 år, hjælper vi dig dog gerne med at finde en hund der matcher og godkende den til træning. I er velkomne til at benytte vores trænernetværk, men din hund kan ikke blive certificeret og derfor heller ikke bære servicehundedækkenet inden din 18-års fødselsdag.
- være opmærksom på, at din hund ikke må indgå i avl, mens den er tilknyttet Trinitas, eller sættes ”på pause” som psykiatrisk servicehund.
- have et vedvarende medlemskab af vores forening, så vi sammen kan vedligeholde din hunds certificering.
- *selv stå for økonomien til at anskaffe dig en hund og de tilhørende dyrlægekonsultationer, forsikringer, foder, træning, m.m.
Vil du have din hund godkendt til træning og certificering til psykiatrisk servicehund, eller har du brug for hjælp til at finde den rette hund for dig?