Stella støtter Tinna i Coronatiden

Trinitas_Tinna-og-Stella

Mange i vores samfund er påvirket af corona-krisen. For psykisk sårbare kan den ramme ekstra hårdt, når man bliver overladt mere til sig selv, end man er vant til. 

For psykisk sårbare kan denne tid være endnu mere overvældende, end man forestiller sig, og derfor kan en psykiatrisk servicehund være til stor gavn ved at støtte en og holde en med selskab. Tinna er én af mange psykisk sårbare danskere, der har glæde af en psykiatrisk servicehund til at klare hverdagen, især nu hvor få ting er, som de plejer. Dagligt kæmper hun med social angst, depression og flere former for skizofreni, og særligt i disse tider føler hun sig alene.

”Der er mange ting, der er blevet sværere nu: Man føler sig lidt overset som psykisk sårbar – jeg får ikke den samme hjælp, som jeg gjorde før, så jeg skal pludselig klare mig selv nu,” fortæller Tinna. Før krisen fik hun besøg af en psykiatrisk medarbejder to gange hver uge, men nu er dette skåret ned til blot en enkelt telefonsamtale hver tredje uge, og det påvirker hende.

 

Ensomheden er svær

Det er nu to år siden, Tinna fik sin servicehund, Stella. Den hjælper hende med at samle mod til at komme udenfor, når angsten presser sig på, med at holde hovedet højt i udfordrende situationer samt at holde hende med selskab, når ensomheden tager over. Det er især noget, som kan mærkes nu, hvor vi alle skal holde afstand til hinanden, være mere hjemme og ikke omgås så mange mennesker, som vi måske plejer.

Trods socialangst er Tinna en meget udadvendt og social person, som elsker at bruge tid sammen med sine venner, og dem hun holder af.

”Det er rigtig hårdt, at jeg ikke kan være sammen med folk, som jeg plejer. Man bliver lidt ensom, men så er det godt, at jeg har Stella, og hun hjælper mig en del. Hun er som et plaster på såret mod ensomheden, så jeg ikke falder ned i et sort hul,” uddyber hun.

Når det bliver for meget for Tinna, og de psykiske udfordringer presser sig på, er der en anden, der også presser sig på, nemlig Stella. Hunden er trænet i at opfange tegnene på dette, længe før Tinna selv bliver opmærksom på det, og hun advarer Tinna ved at blive meget kontaktsøgende og nærgående. På den måde bliver hun mindet om, hvornår hun bør tage den med ro, og hvornår det er en god idé at tage medicin, inden angsten tager over og bliver til et angstanfald.

 

Lys for enden af tunnelen

For andre, der er udfordrede i disse tider, har Tinna et råd: ”Selv om det er svært nu, og det kan være rigtig hårdt at være ensom eller ikke få den hjælp, man har brug for, så skal man holde ud, for der er lys for enden af tunnelen. Selv om man har alle de her følelser, som er hårde at være i, så er det okay at være i det for nu. Følelser skal føles, og det er den bedste måde at komme over på den anden side.”

Koordinator, Trine Bargmann

Koordinator, Trine Bargmann

Har du spørgsmål til vores arbejde? Kontakt vores koodinator, Trine Bargmann.